Skip to main content
main-content

Tipp

Weitere Artikel dieser Ausgabe durch Wischen aufrufen

09.04.2021 | Open Forum

A computational approach for creativity assessment of culinary products: the case of elBulli

Zeitschrift:
AI & SOCIETY
Autoren:
Antonio Jimenez-Mavillard, Juan Luis Suarez
Wichtige Hinweise

Publisher's Note

Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.

Abstract

In recent years, the gastronomy industry has increased the demand for rigorous and reliable tools to evaluate culinary creativity; but conceptually, creativity is difficult to define and even more difficult to measure. In this paper, we propose an AI-based method for assessing culinary product creativity by using the renowned high cuisine restaurant elBulli as a case study to understand the proliferation and scale of an entity’s creativity and innovation. To achieve so, we trained a Random Forest Classifier to assess the level of creativity within the restaurant’s recipes. The application of this model to elBulli’s recipes allowed us to answer the following questions: how can creativity in a culinary product be characterized? Is there a single trait that is the key to culinary creativity? Is the creative culinary product a truly original outcome? Our key findings are (1) although ingredients and preparation techniques prove to be suitable attributes to characterize creativity in a recipe, none of them nor an elite subset clearly identifies creative cuisine, (2) new products are not radically novel with respect to previous creations, (3) creativity is more related to new uses and combinations of existing ingredients and techniques rather than to new ingredients or techniques. We believe that our method can find practical applications in supporting and guiding the creation of culinary products, identifying their strengths and weaknesses, and helping restaurants maintain a sustainable competitive advantage.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

Sie möchten Zugang zu diesem Inhalt erhalten? Dann informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 69.000 Bücher
  • über 500 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 58.000 Bücher
  • über 300 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 50.000 Bücher
  • über 380 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Maschinenbau + Werkstoffe




Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Literatur
Über diesen Artikel

Premium Partner

    Bildnachweise