Skip to main content
main-content

Tipp

Weitere Artikel dieser Ausgabe durch Wischen aufrufen

26.04.2021 | Original Article / Originalbeitrag | Ausgabe 3/2021

Gesunde Pflanzen 3/2021

Effects of Thiobacillus and Different Levels of Sulfur Fertilizer on Growth and Physiological Indices in Intercropping of Sesame (Sesamum Indicum L.) and Mung Bean (Vigna Radiata L.)

Zeitschrift:
Gesunde Pflanzen > Ausgabe 3/2021
Autoren:
Alireza Gilani, Hamid Abbasdokht, Ahmad Gholami

Abstract

The two-location field experiment was conducted to investigate the effect of Thiobacillus and different levels of sulfur fertilizer on growth and physiological indices in the replacement intercropping of sesame and mung bean. A factorial experiment was performed based on a randomized complete block design in 3 replications in 2018. The experimental factors consisted of cropping ratio at five levels: 1. sesame sole cropping, 2. mung bean sole cropping, 3. 75% sesame +25% mung bean (3:1), 4. 50% sesame +50% mung bean (1:1), 5. 25% sesame +75% mung bean (1:3). Sulfur fertilizer was used at three levels: control level (S0), 50% of recommended amount (S1), 100% of recommended amount (S2). Thiobacillus bacteria was used at two levels: T0 and T1. The results showed that growth indices chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, biological yield, and grain yield of sesame and mung bean were significantly affected by the studied treatments. The highest growth indices, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, biological yield and grain yield of sesame were obtained by the 3:1 ratio. For the mung bean, the highest growth indices, chlorophyll a, biological yield, grain yield were obtained by mung bean sole cropping and the highest chlorophyll b and total chlorophyll were obtained by the 1:1 ratio. Also, sulfur fertilizer, 100% of the recommended amount, increased all studied indices in both plants except for chlorophyll a in sesame. Interaction effects of cropping ratio and location on growth indices, grain biological yield, chlorophyll a of sesame and mung bean were significant.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

Sie möchten Zugang zu diesem Inhalt erhalten? Dann informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 69.000 Bücher
  • über 500 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 50.000 Bücher
  • über 380 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Maschinenbau + Werkstoffe




Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 3/2021

Gesunde Pflanzen 3/2021 Zur Ausgabe