LED-Beleuchtungsmittel sind aufgrund ihrer Effizienz und Leistungsfähigkeit bereits am Markt etabliert und stellen am Beleuchtungssektor enormes Potential für Energieeinsparung und zusätzlicher vorteilhafter Merkmale für den Konsumenten dar. Aufgrund…
Authors:
Dipl.-Ing. Hans Hoschopf, Dipl.-Ing. Dr. techn. Franz Zerobin
The nature and quality of artificial lighting are becoming more and more recognized and debated issues concerning their impact on comfort, well-being and even human’s health (chronobiology). Therefore, the target must be to emulate natural (sun) ligh…
Authors:
Dipl.-Ing. Reinhold Hetzel, Dipl.-Ing. Dr. Stefan Tasch, Univ.-Prof. Dipl.-Ing. Dr. Günther Leising
Color temperature constancy and color maintenance are key issues in the context of the utilization of light-emitting diodes (LEDs) for general lighting applications. For a systematic approach to improve the white light quality of phosphor converted L…
Authors:
Dr. Paul Fulmek, Dr. Christian Sommer, Dr. Paul Hartmann, Dr. Franz P. Wenzl, Dipl.-Ing. Peter Pachler, Dipl.-Ing. Hans Hoschopf, Dr. Gregor Langer, Ao. Univ.-Prof. Dr. Johann Nicolics
Innovationen haben zwei Dimensionen: Die erste Dimension ist markt- bzw. anwendungsgetrieben. Hierzu zählen neue Funktionalitäten, die verschiedene Arbeits- und Lebensbereiche beeinflussen, aber auch neuartige Produkte, die aus Projekten resultieren.