Skip to main content

2019 | OriginalPaper | Buchkapitel

Food and Health: Relationships Between Technology and Social Sciences

verfasst von : David Conde Caballero, Borja Rivero Jiménez, Beatriz Muñoz González, Carlos Alberto Castillo Sarmiento, Carmen Cipriano Crespo, Lorenzo Mariano Juárez

Erschienen in: Gerontechnology

Verlag: Springer International Publishing

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

Population aging constitutes one of the central issues on the political agenda of the \(21^\mathrm{st}\) century. The social implications of these population dynamics are subject to discussion due to their evident impact on aspects such as labour relations, health and care systems, pension policy but also on family models or the social construction of feelings. In this context, the understanding of food ideologies and practices in rural populations is a crucial issue in health policies and interventions. With the traditional tools and assumptions of ethnographic fieldwork, our research is aimed at a series of objectives in order to complete the limited knowledge on these issues: (1) to know the nutritional situation of the elderly population in rural areas; (2) to describe cultural food practices and their association with ideologies, representations, supply and availability systems; and (3) to relate technological innovation with our empirical research findings. We can describe two categories of analysis on which we are working. First, the problems of access to food. The circulation of food -“the field of the eatable”- is conditioned from a structural framework. Then, is also crucial in the diagnostic phase. We work too on the mapping of study areas with a variable representation of distances and difficulties depending on factors such as functionality, but also social position or gender. The intersections between socio-cultural approaches and technology occur in the field of interventions. Technological proposals can prove successful and attractive in labs, but they need to “work” in real life.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Literatur
7.
Zurück zum Zitat DiMaria-Ghalili, R.A., Amella, E.: Nutrition in older adults. Am. J. Nurs. 105(3), 40–50 (2005)CrossRef DiMaria-Ghalili, R.A., Amella, E.: Nutrition in older adults. Am. J. Nurs. 105(3), 40–50 (2005)CrossRef
8.
Zurück zum Zitat Fineberg, H.V., Rowe, S.: Improving public understanding: guidelines for communicating emerging science on nutririon. Food Saf. Health 90(3), 194–199 (1998) Fineberg, H.V., Rowe, S.: Improving public understanding: guidelines for communicating emerging science on nutririon. Food Saf. Health 90(3), 194–199 (1998)
11.
Zurück zum Zitat Hammersley, M., Atkinson, P.: Etnografía: métodos de investigación. Paidós, Barcelona (1994) Hammersley, M., Atkinson, P.: Etnografía: métodos de investigación. Paidós, Barcelona (1994)
16.
Zurück zum Zitat Melanson, D.: Sanofi-Aventis debuts iBGStar blood glucose meter for iPhone (2010) Melanson, D.: Sanofi-Aventis debuts iBGStar blood glucose meter for iPhone (2010)
19.
Zurück zum Zitat Roupa, Z., et al.: The use of technology by the elderly. Health Sci. J. 2, 118–126 (2010) Roupa, Z., et al.: The use of technology by the elderly. Health Sci. J. 2, 118–126 (2010)
21.
Zurück zum Zitat Schneider, M.: Public health and the aging population. In: Schneider, M.J. (ed.) Introduction to Public Health, 2nd edn, pp. 489–512. Jones and Barlett Publishers, Sudbury (2006) Schneider, M.: Public health and the aging population. In: Schneider, M.J. (ed.) Introduction to Public Health, 2nd edn, pp. 489–512. Jones and Barlett Publishers, Sudbury (2006)
22.
Zurück zum Zitat Seiler, W.O.: Nutritional status of ill elderly patients. Zeitschrift fur Gerontologie und Geriatrie 32(Suppl 1), I7–11 (1999)CrossRef Seiler, W.O.: Nutritional status of ill elderly patients. Zeitschrift fur Gerontologie und Geriatrie 32(Suppl 1), I7–11 (1999)CrossRef
24.
Zurück zum Zitat Velasco, H., De Rada, Á.D.: La lógica de la investigación etnográfica: un modelo de trabajo para etnógrafos de la escuela. Trotta, Madrid (2006) Velasco, H., De Rada, Á.D.: La lógica de la investigación etnográfica: un modelo de trabajo para etnógrafos de la escuela. Trotta, Madrid (2006)
25.
Zurück zum Zitat Vidal Domínguez, M.J., et al.: Informe 2016: Las personas mayores en España. Datos estadísticos estatales y por comunidades autónomas, p. 540 (2017) Vidal Domínguez, M.J., et al.: Informe 2016: Las personas mayores en España. Datos estadísticos estatales y por comunidades autónomas, p. 540 (2017)
26.
Zurück zum Zitat World Health Organization: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Technical report (2003) World Health Organization: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Technical report (2003)
Metadaten
Titel
Food and Health: Relationships Between Technology and Social Sciences
verfasst von
David Conde Caballero
Borja Rivero Jiménez
Beatriz Muñoz González
Carlos Alberto Castillo Sarmiento
Carmen Cipriano Crespo
Lorenzo Mariano Juárez
Copyright-Jahr
2019
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-030-16028-9_4