Skip to main content

2015 | OriginalPaper | Buchkapitel

3. Heat Transfer Modes: Conduction, Convection, and Radiation

verfasst von : George Sidebotham

Erschienen in: Heat Transfer Modeling

Verlag: Springer International Publishing

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

Heat transfer is energy transfer driven by a temperature difference. A first step in estimating the rate of heat transfer between, say, a hot mug of coffee and its environment is to identify the modes of heat transfer and the thermal channels of heat flow between two locations. There are different pathways, or thermal channels, that heat can take from hot coffee to ambient; directly from the coffee to the air above the free surface, through the side wall of the mug, or through the bottom of the mug and through the floor on which the mug rests. Within each of these pathways, heat flow encounters discontinuities in material properties, from coffee, to mug, to air. The mathematical expression of the different underlying physics associated with these discontinuities gives rise to three modes of heat transfer: conduction, convection, and radiation. In contrast, there are two mechanisms of heat transfer (conduction and radiation) that refer to the physical phenomena that give rise to the energy transfer. The mode of heat transfer by convection is based on a conduction mechanism. A thermal channel is defined as a “pathway” for heat to flow from a hot fluid or surface to a cold one, expressible in terms of a series combination of heat transfer modes. In this chapter, the practical application of a single-paned window is used to develop the engineering tools (and the thinking process behind them) used in heat transfer analysis. This example involves a single thermal channel. The basic method is applied more generally, and to the coffee/mug problem with its multiple channels, in subsequent chapters.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Anhänge
Nur mit Berechtigung zugänglich
Metadaten
Titel
Heat Transfer Modes: Conduction, Convection, and Radiation
verfasst von
George Sidebotham
Copyright-Jahr
2015
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-319-14514-3_3

    Marktübersichten

    Die im Laufe eines Jahres in der „adhäsion“ veröffentlichten Marktübersichten helfen Anwendern verschiedenster Branchen, sich einen gezielten Überblick über Lieferantenangebote zu verschaffen.