Skip to main content

2019 | OriginalPaper | Buchkapitel

2. Food Sharing in Practice: The German Experience in Magdeburg

verfasst von : Alessandra Pellerito, Ralf Dounz-Weigt, Maria Micali

Erschienen in: Food Sharing

Verlag: Springer International Publishing

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

The sharing food trend is achieving again popularity at present in industrialised countries. The main reason seems correlated with food overproduction. ‘Food sharing’ communities have a basic aim: to avoid the waste of food by gifting food commodities to needful people or institutions. Indeed should some food be wasted along the food supply chain, this waste would also concern energy and efforts that have been invested in food-related activities. In industrialised countries such as Germany, the principal food waste source is identified with household consumers and retailers (up to 40% of all wasted foods), while the resting amount is reported to be caused during processes as production, agriculture, post-harvesting, and processing activities. In Germany, as indicated by a statistic from 2012, 11 million tonnes of food coming from food industries, trade, wholesale, and private households (60%) are wasted annually. The answer of German citizens is the sharing economy, and this project essentially relies upon the presence of physical distribution points and/or network platforms, empowered by information and communication technologies, with different applications. Nowadays, more than 200,000 ‘foodsavers’ are engaged in this no-profit and non-commercial project in the Germany/Austria/Switzerland area. This Chapter described some of the local implementation efforts in Germany and a Magdeburg-based experience in particular.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Fußnoten
1
The number of involved companies is 5392 units (date: 09 May 2019), according to the website: https://​foodsharing.​de/​statistik.
 
Literatur
3.
Zurück zum Zitat Godemann J, Michelsen G (eds) (2011) Sustainability communication: interdisciplinary perspectives and theoretical foundations. Springer, Dordrecht Godemann J, Michelsen G (eds) (2011) Sustainability communication: interdisciplinary perspectives and theoretical foundations. Springer, Dordrecht
4.
Zurück zum Zitat Heinrichs H (2013) Sharing economy: a potential new pathway to sustainability. Gaia 22(4):228–231CrossRef Heinrichs H (2013) Sharing economy: a potential new pathway to sustainability. Gaia 22(4):228–231CrossRef
6.
Zurück zum Zitat Botsman R, Rogers R (2010) What’s mine is yours: how collaborative consumption is changing the way we live, vol 5. Harper Collins, New York Botsman R, Rogers R (2010) What’s mine is yours: how collaborative consumption is changing the way we live, vol 5. Harper Collins, New York
7.
Zurück zum Zitat Rifkin J (2000) The age of access. Penguin, Harmondsworth Rifkin J (2000) The age of access. Penguin, Harmondsworth
9.
Zurück zum Zitat BMUB/UBA (2017) Umweltbewusstsein in Deutschland 2016 - Ergebnisse einer repräsentativen Bevölkerungsumfrag. Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit (BMUB), Berlin, and Umweltbundesamt (UBA), Dessau-Roßlau BMUB/UBA (2017) Umweltbewusstsein in Deutschland 2016 - Ergebnisse einer repräsentativen Bevölkerungsumfrag. Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit (BMUB), Berlin, and Umweltbundesamt (UBA), Dessau-Roßlau
Metadaten
Titel
Food Sharing in Practice: The German Experience in Magdeburg
verfasst von
Alessandra Pellerito
Ralf Dounz-Weigt
Maria Micali
Copyright-Jahr
2019
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-030-27664-5_2