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The selenium content of edible mushrooms in Finland

Der selengehalt von speisepilzen in Finnland

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Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Zusammenfassung

Der Selengehalt von 142 Pilzproben wurde untersucht. Die Mehrzahl davon waren wildwachsende, in Finnland allgemein als Nahrung dienende Pilzarten. Weiter wurde der Selengehalt von einigen Kulturpilzen analysiert. Die Gesamtzahl der Pilzarten betrug 38. Der Selengehalt wurde nach einer modifizierten Naß-Trocken-Verbrennung mit der Atomabsorptions-Spektrophotometrie mit Hilfe von Hydridtechnik und Standardzusdtzen ermittelt. Die Zuverlässigkeit der Methode wurde mit garantierten Standard-Referenzproben geprüft.

Nach den Resultaten zeigten die Selengehalte der verschiedenen Arten bedeutende Unterschiede. Der Selengehalt vonBoletus edulis übertraf den der anderen Arten deutlich (Mittelwert 17 mg/kg Trockensubstanz). Erhöhte Selenmengen wurden auch inMacrolepiota-Arten (5,0 mg/kg), wildwachsendenAgaricus-Arten (2,7 mg/kg), in derGasteromycetes-Gruppe (1,9 mg/kg), beiLactarius torminosus (1,9 mg/kg) und beiMarasmius oreades (1,6 mg/kg) festgestellt. Mit diesen Pilzen, verglichen mit der finnischen Tagesgesamtmenge, eine ernährungsphysiologisch bedeutsame Selenmenge zugeführt werden. Die anderen in Finnland allgemein als Nahrung verwendeten Pílzarten, wieCantharellus, Russula, Boletaceae (mit Ausnahme vonB. edulis) undLactarius (mit Ausnahme vonL. torminosus) enthalten nur wenig Selen, so daß sie als Selenquelle von nachgeordneter Bedeutung sind. Durch Wasserblanchieren wurde der Selengehalt vonLactarius torminosus im Durchschnitt um 32% verringert.

Summary

In this investigation the selenium contents of 142 mushroom samples were determined. The majority of the samples were wild Finnish mushroom species generally used for human consumption. The selenium contents of some cultivated mushrooms were also determined. In all, the material analyzed consisted of 38 different mushroom species. Selenium concentrations were assayed after modified wet and dry ashing, by atomic-absorption spectrometry using the hydride technique and the standard-addition procedure. The reliability of the method was tested with certified standard reference materials.

The results of analysis obtained indicate that selenium contents vary considerably between different mushroom species. Of the species investigated, by far the highest selenium contents were found inBoletus edulis (mean 17 mg/kg dry weight). Other mushrooms having considerable selenium contents includedMacrolepiota (5.0 mg/kg), wildAgaricus spp. (2.7 mg/kg),Gaster-omycetes (1.9 mg/kg),Lactarius torminosus (1.9 mg/kg) andMarasmius oreades (1.6 mg/kg). The contents in these mushrooms are sufficient to provide an amount of selenium that is nutritionally significant in relation to the total daily intake of selenium of the Finnish population. Other edible mushrooms generally used in Finnland, e.g. species belonging toCantharellaceae, Russula, Boletaceae (other thanB. edulis) andLactarius (other thanL. torminosus) contained only small amounts of selenium. The importance of these mushrooms as a source of selenium is therefore marginal. The selenium content ofLactarius torminosus decreased by an average of 32% during the blanching necessary before consumption of these mushrooms.

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Piepponen, S., Liukkonen-Lilja, H. & Kuusi, T. The selenium content of edible mushrooms in Finland. Z Lebensm Unters Forch 177, 257–260 (1983). https://doi.org/10.1007/BF01082489

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