Skip to main content
Log in

Stereoisomere Aromastoffe

XLVII. Direkte chirospezifische HRGC-Analyse natürlicher δ-Lactone

Stereoisomeric flavour compounds

XLVII. Direct chirospecific HRGC-analysis of natural δ-lactones

  • Originalarbeit
  • Published:
Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Summary

5-Alkylatedδ-lactones are well known flavour compounds in animal fats and also some special kinds of fruit. Recently, the first direct stereo-differentiation of chiralδ-lactones was reported using Oktakis(3-O-butyryl-2,6-di-O-pentyl)-γ-cyclodextrin as the chiral stationary phase [4]. The enantiomeric separation ofδ-lactones up to the long-chain compoundsδ-trideca-(δ-C13−) andδ-tetradeca-(δ-C14−)-lactone is demonstrated. By means of optically pure references, the order of elution S(I), R(II) was determined for the important flavour compoundsδ-octa-,δ-deca-, andδ-dodecalactone. Analysis of the steam distillate of some dairy products (milk, cream, butter), of margarine and of coconut has been carried out, in order to yield the enantiomeric distribution of C8-, C10- and C12-δ-lactones by HRGC and multidimensional gas chromatography. Characteristic and product-specific ratios ofδ-lactone enantiomers are detected. The pattern of enantiomeric composition ofδ-octa-,δ-deca-,δ-dodecalactone in coconuts differs completely from that found in the dairy products.

Zusammenfassung

5-Alkyl-substituierteδ-Lactone finden sich als aromarelevante Substanzen in tierischen Fetten, aber auch in einigen Früchten. Vor kurzem gelang die erste direkte gaschromatographische Stereodifferenzierung einigerδ-Lactone an der chiralen Phase Oktakis(3-O-butyryl-2,6-di-O-pentyl)-γ-cyclodextrin [4]. Es wird nun die Enantiomerentrennung derδ-Lactone bis zu den langkettigen Verbindungenδ-Trideca-(δ-C13-)- undδ-Tetradeca-(δ-C14-)-lacton aufgezeigt. Über optisch reine Referenzsubstanzen konnte die Elutionsfolge S(I), R(II) der drei wichtigsten aromarelevanten Vertreter dieserδ-Lactonklasse bestimmt werden. Die Enantiomerenverteilung der C8-, C10-, C12-δ-Lactone im Wasserdampfdestillat verschiedener Milchprodukte (Milch, Sahne, Butter), in Margarine sowie im Kokosnußfleisch wurde exemplarisch mit Hilfe der HRGC, auch unter Einsatz der multidimensionalen Gaschromatographie (MDGC), untersucht. Es zeigten sich charakteristische, substratspezifische Enantiomerenverteilungen. Die Verteilungsmuster der untersuchten Spiegelbildisomeren aus Kokosnüssen unterschieden sich wesentlich von denen der Milchprodukte.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  1. Maga JA (1976) Crit Rev Food Sci Nutr 8:1

    Google Scholar 

  2. Geßner M (1988) Dissertation Universität Würzburg

  3. Mosandl A, Gessner M (1988) Z Lebensm Unters Forsch 187:40

    Google Scholar 

  4. König WA, Krebber R, Mischnick P (1989) J High Resolut Chromatogr 12:732

    Google Scholar 

  5. König WA, Lutz S, Wenz G, von der Bey E (1988) J High Resolut Chromatogr Chromatogr Commun 11:506

    Google Scholar 

  6. König WA, Lutz S, Colberg C, Schmidt N, Wenz G, von der Bey E, Mosandl A, Günther C, Kustermann A (1988) J High Resolut Chromatogr Chromatogr Commun 11:621

    Google Scholar 

  7. Mosandl A, Kustermann A, Hener U, Hagenauer-Hener U (1989) Dtsch Lebensm Rundsch 85:205

    Google Scholar 

  8. Mosandl A, Kustermann A, Palm U, Dorau HP, König WA (1989) Z Lebensm Unters Forsch 188:517

    Google Scholar 

  9. Mosandl A, Hener U, Hagenauer-Hener U, Kustermann A (1989) J High Resolut Chromatogr 12:532

    Google Scholar 

  10. Guichard E, Kustermann A, Mosandl A (1990) J Chromatogr 498:396

    Google Scholar 

  11. Grob K (1986) Making and Manipulating Capillary Columns for Gas Chromatography. Hüthig, Heidelberg, p 124

    Google Scholar 

  12. Schmarr HG (in Vorbereitung) Dissertation, Universität Frankfurt

  13. Palm U (in Vorbereitung) Dissertation Universität Frankfurt

  14. Gessner M, Deger W, Mosandl A (1988) Z Lebensm Unters Forsch 186:417

    Google Scholar 

  15. Gessner M, Günther C, Mosandl A (1987) Z Naturforsch 42c:105

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Palm, U., Askari, C., Hener, U. et al. Stereoisomere Aromastoffe. Z Lebensm Unters Forch 192, 209–213 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01202880

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01202880

Navigation