Summary
The enzymatic determination ofl-malate with MDH,l-lactate with LDH and citrate with citrate — lyase was carried out in more than 100 samples of white and red wine, after elimination of interfering substances, such as tans and colouring matters. The contents ofl-malate and citrate agreed very well with the results, found by a fractionation method on silica gel. Comparing the content of total lactate, found by the latter method, with the results of enzymatic determination ofl-lactate, it was obvious, thatd- andl-compounds occur in a different ratio, but at high lactic acid concentrations, however, the level of thel-form is higher.
Zusammenfassung
Nach Ausschaltung von Störungsmöglichkeiten durch Farbstoffe und Gerbstoffe kann die enzymatische Bestimmung vonl-Malat,l-Lactat und Citrat in Wein einwandfrei durchgeführt werden. Äpfelsäure kommt in Wein nur in derl-Form vor, Lactat dagegen sowohl in derd- als auch in derl-Form. Die beiden Antipoden stehen in keinem bestimmten Verhältnis zueinander, jedoch überwiegt bei hohen Milchsäuregehalten der Anteil derl-Form.
Similar content being viewed by others
Literatur
Montag, A.: Beitr⇌e zur enzymatischen und chemischen Bestimmung von Milchsäure und Äpfelsäure in Wein. Dissertat. TH. Aachen 1959.
Hohorst, H. J.: InH.-U. Bergmeyer: Methoden der enzymatischen Analyse. 1. Aufl. Weinheim, Bergstr.: Verlag Chemie 1962.
Mayer, K., u.I. Busch: Mitt. Lebensmitteluntersuch. Hyg.54, 60 (1963).
Kolar, G. F.: Amer. J. Enol. Viticult.13, 99 (1962).
Peynaud, E., S. Lafon-Lafourcade u.G. Guimberteau: C. R. Acad. Sci.263, 634 (1966).
Barre, P.: Ann. Technol. agric.15, 203 (1966).
Schön R.: Anal. Biochem.12, 413 (1965).
Mauch, W., S. Schmidt-Berg u.H. Bourzutschky: Z. Zuekerindustr.15, 625, 687 (1965).
Holzer, H., u.H. D. Söling: inH.-U. Bergmeyer: S. 275; zitiert 2.
Wieland, O.: Biochem. Z.329, 568 (1958).
Hamer, v. d. C., u.R. W. Elias: Biochim. biophys. Acta29, 556 (1958).
Haugaard, N.: Federation Proc.9, 182 (1950).
Garvie, E. I.: J. Dairy Res.33, 65 (1966).
Labeyrie, F., P. P. Slonimski u.L. Nastin: Biochim. biophys. Acta34, 262 (1959).
Bennett, R., D. R. Taylor u.A. Hurst: Biochim. biophys. Acta118, 512 (1966).
Peynaud, E., S. Lafon-Lafourcade u.G. Guimberteau: Amer. J. Enol. Viticult.17, 302 (1966).
Schormüller, J.: Lehrbuch der Lebensmittelchemie. S. 169, Berlin-Göttingen-Heidelberg: Springer 1961.
Moellering, H., u.W. Gruber: Anal. Biochem.17, 369 (1966).
Dagley, S., u.E. A. Dawes: Enzymologia16, 226 (1953).
Mayer, K., u.G. Pause: Mitt. Lebensmittelunters. u. Hyg.56, 454 (1965).
Möhler, Kl., u.S. Looser: Diese Z.134, 18 (1967).
Diemair, W., u.A. Polster: Diese Z.134, 80, 345 (1967).
Spoehr, H. A., u.H. W. Milner: J. Amer. chem. Soc.56, 2070 (1934).
Rebelein, H.: Dtsch. Lebensmittel-Rdsch.60, 140 (1964).
Möhler, Kl., u.R. Pires: Diese Z.140, 3 (1969).
Möhler, KL.: Vortrag GDCh., Lebensmittelchemiker Bonn, 13. IX. 1965.
Täufel, K., R. Pohloudek-Fabini u.U. Behnke: Z. analyt. Chem.146, 244 (1955).
Author information
Authors and Affiliations
Additional information
Auszug aus der Dissertation vonSiegfried Looser: Beitrag zur enzymatischen Analyse von organischen Säuren und Kohlenhydraten in Lebensmitteln. Technische Hochschule München 1968.
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Möhler, K., Looser, S. Enzymatische Bestimmung von Säuren in Wein I. Mitteilung Äpfelsäure, Milchsäure, Citronensäure. Z Lebensm Unters Forch 140, 94–100 (1969). https://doi.org/10.1007/BF01387244
Received:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01387244