Skip to main content
Log in

Yield and quality in the production of cork stoppers

Ausbeute und Qualität bei der Herstellung von Korkstopfen

  • Originals
  • Published:
Holz als Roh- und Werkstoff Aims and scope Submit manuscript

Abstract

Bottle stoppers of natural cork are produced from cork planks as cylinders which are bored in the axial direction. The process was followed for the production of 38 mm×24 mm (length×diameter) stoppers, using cork planks of different quality grades. The mass yield is on average 24% of the initial cork with net productions of 98 stoppers/kg and 747 stoppers/m2. The net yields are higher when using the best quality raw-material due to an increasing number of refused stoppers with the decrease in quality of the cork planks. The quality profiles of the stoppers are determined by the quality of the raw-material: i.e. ist grade cork planks produce 82% of high quality stoppers (superior and 1st class) and 5th grade planks only 22%. The results obtained allowed to establish correlations between the number of stoppers produced and raw-material parameters, namely the area and dry weight, which can be used to estimate production from a given lot of cork planks.

Zusammenfassung

Korkstopfen werden aus Korkplatten als Zylinder in axialer Richtung ausgebohrt. Dieser Herstellungsprozeß für Stopfen mit den Abmessungen 38 mm×24 mm (Länge×Durchmesser) wurde unter Verwendung von Korkplatten unterschiedlicher Qualität überprüft. Die Massenausbeute beträgt im Schnitt 24% des Ausgangsmaterials mit einer Nettoproduktion von 98 Stopfen/kg bzw. 747 Stopfen/m2. Bei Verwendung hochwertigen Ausgangsmaterials liegen bei Ausbeuten höher als bei Korkplatten minderer Qualität, weil der Anteil am Ausschuß mit fallender Qualität der Korkplatten ansteigt. So erhält man z.B. aus erstklassigen Korkplatten 82% hochwertige Stopfen, währen aus Korkplatten der Güteklasse 5 nur 22% hochwertige Stopfen hergestellt werden können. Aus den Untersuchungsergebnissen konnten Korrelationen zwischen der Anzahl der möglichen Stopfen und den Qualitätskriterien des Rohmaterials abgeleitet werden. Vor allem die Fläche und das Trockengewicht der Korkplatten können zum Abschätzen der Endproduktion herangezogen werden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

References

  • Graça, J.;Barros, L.;Pereira, H. 1985: Importância da produção de cortiça de qualidade para a indústria transformadora. Cortiça 566: 697–707.

    Google Scholar 

  • Rosa, M. E.;Pereira, H.;Fortes, M. A. 1990: Effects of hot water treatments on the structure and properties of cork. Wood and Fiber Sci. 22: 149–164

    CAS  Google Scholar 

  • Saraiva, I.;Soares, J. M. 1980: Desperdícios no sector corticeiro. Cortiça 501: 199–202.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dedicated to Prof. Dr. D. Fengel on occasion of his retirement

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Pereira, H., Melo, B. & Pinto, R. Yield and quality in the production of cork stoppers. Holz als Roh-und Werkstoff 52, 211–214 (1994). https://doi.org/10.1007/BF02619093

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02619093

Keywords

Navigation