Skip to main content
main-content

Tipp

Weitere Artikel dieser Ausgabe durch Wischen aufrufen

01.01.2014 | Original Article | Ausgabe 1/2014

Environmental Earth Sciences 1/2014

Some metal concentrations in the edible parts of Tridacna maxima, Red Sea, Egypt

Zeitschrift:
Environmental Earth Sciences > Ausgabe 1/2014
Autoren:
Tarek A. A. Mohammed, Ekbal M. Mohamed, Yaser M. Ebrahim, AlShimaa A. Hafez, Rabab M. E. Zamzamy

Abstract

The concentrations of Ca, some essential (Fe, Zn, Mn, and Cu) and non-essential nutritive elements (Cd, Pb, and Ni) were measured in the edible parts (mantle and adductor muscles) of Tridacna maximx collected from south Quseir City (Red Sea). The general trend of metal contents of the different parts follows the order; Ca > Fe > Zn > Pb > Mn > Cu > Cd > Ni. The tissues before cooking recorded the highest average concentrations of Cu, Pb, Fe, Cd, Mn, and Ni (2.658, 5.250, 34.375, 1.464, 3.207, and 0.886 ppm, respectively) relative to tissues after cooking and the water of cooked tissues (WCT). The total cooked tissues recorded higher average contents of Zn and Ca (17.282 and 1,114.679 ppm) than the uncooked tissues. Calcium recorded the highest concentration in the ECT of adductor and mantle muscles (2,081.126 ± 177.39 and 1,893.326 ± 394.28 ppm). Mantle recorded higher concentrations of Pb, Mn, Ni, and Ca (7.489 ± 4.65, 4.241 ± 1.13, 0.980 ± 0.60, and 1,039.362 ± 177.42 ppm, respectively) than adductor muscle before cooking. Ca concentration levels in the WCT increased after cooking tissues especially in adductor muscles. This may attributed to the liberation of larger amount of calcium in ionic form in water. The clams may have intracellular regulatory mechanisms to keep their concentrations in equilibrium, subsequently; the recorded metal concentrations are in the safe limits for human consuming, where these concentrations did not exceed the clam’s capacity of regulation.

Bitte loggen Sie sich ein, um Zugang zu diesem Inhalt zu erhalten

Sie möchten Zugang zu diesem Inhalt erhalten? Dann informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 69.000 Bücher
  • über 500 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 50.000 Bücher
  • über 380 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Umwelt
  • Maschinenbau + Werkstoffe




Testen Sie jetzt 30 Tage kostenlos.

Literatur
Über diesen Artikel

Weitere Artikel der Ausgabe 1/2014

Environmental Earth Sciences 1/2014 Zur Ausgabe