Skip to main content

2022 | OriginalPaper | Buchkapitel

Assessing Energy Efficiency in Processes of the Agri-Food Sector: From Delivery of Natural Resources to Finished Products

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

The agri-food sector accounts for 26% of the EU energy consumption, where 28% of this energy belongs to natural resource processing. As multiple products are produced on the same line and numerous process steps are interrelated, the energy use in this industry is complex in general. Moreover, bottom-up data analysis of how much energy processes are used, and furthermore, why and where opportunities for improvements exist, are less prevalent. This paper proposes a methodology for estimating the energy consumption of the agri-food processing. The collection of real data from several industrial enterprises in Germany as part of research programs enabled an accurate assessment of energy consumption and savings.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Literatur
1.
Zurück zum Zitat Alvela Nieto, M.T., Nabati, E.G., Bode, D., Redecker, M.A., Decker, A., Thoben, K.-D.: Enabling energy efficiency in manufacturing environments through deep learning approaches: lessons learned. In: Ameri, F., Stecke, K.E., von Cieminski, G., Kiritsis, D. (eds.) APMS 2019. IAICT, vol. 567, pp. 567–574. Springer, Cham (2019). https://doi.org/10.1007/978-3-030-29996-5_65CrossRef Alvela Nieto, M.T., Nabati, E.G., Bode, D., Redecker, M.A., Decker, A., Thoben, K.-D.: Enabling energy efficiency in manufacturing environments through deep learning approaches: lessons learned. In: Ameri, F., Stecke, K.E., von Cieminski, G., Kiritsis, D. (eds.) APMS 2019. IAICT, vol. 567, pp. 567–574. Springer, Cham (2019). https://​doi.​org/​10.​1007/​978-3-030-29996-5_​65CrossRef
Metadaten
Titel
Assessing Energy Efficiency in Processes of the Agri-Food Sector: From Delivery of Natural Resources to Finished Products
verfasst von
M. T. Alvela Nieto
K.-D. Thoben
Copyright-Jahr
2022
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-031-16411-8_15

Premium Partner