Skip to main content

2011 | OriginalPaper | Buchkapitel

Influences of Temperature of Vapour-Condenser and Pressure in the Vacuum Chamber on the Cooling Rate during Vacuum Cooling

verfasst von : Tingxiang Jin, Gailian Li, Chunxia Hu

Erschienen in: Computer and Computing Technologies in Agriculture IV

Verlag: Springer Berlin Heidelberg

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

The temperature of vapour-condenser below 0°C and the final pressure in the vacuum chamber below 0.61kPa during vacuum cooling were experimentally analysed in this paper. The temperature of vapour-condenser, -2°C, -35°C, -39°C and -71°C, and the final pressure in the vacuum chamber, 0.3kPa, 0.4kPa, 0.5kPa and 0.61kPa, were chosen. The experimental results showed that the cooling rate varies with the temperature of vapour-condenser and the final pressure in the vacuum chamber. Water vapour becomes the frost on the surface of vapour-condenser when the initial temperature of vapour-condenser is below 0°C, which is helpful to trap water vapour for vapour-condenser. In addition, the formation mechanism of frost at the surface of vapour-condenser was analysed in this paper. The cooling time for vacuum cooling can be reduced when the final pressure in the vacuum chamber varied from 0.4kPa to 0.61kPa. However, the surface temperature of cooked meat occurred freezing when the final pressure in the vacuum chamber was 0.3kPa. Therefore, in order to reduce the cooling time and avoid freezing, the temperature of vapour-condenser should be set around - 30°C~-40°C and the final pressure in the vacuum chamber can be defined at from 0.4kPa to 0.61kPa.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Metadaten
Titel
Influences of Temperature of Vapour-Condenser and Pressure in the Vacuum Chamber on the Cooling Rate during Vacuum Cooling
verfasst von
Tingxiang Jin
Gailian Li
Chunxia Hu
Copyright-Jahr
2011
Verlag
Springer Berlin Heidelberg
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-642-18336-2_6