Skip to main content

2005 | OriginalPaper | Buchkapitel

New Aspects on the Formation and Analysis of Acrylamide

verfasst von : Peter Schieberle, Peter Köhler, Michael Granvogl

Erschienen in: Chemistry and Safety of Acrylamide in Food

Verlag: Springer US

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

The effectiveness of different compounds in the generation of acrylamide (AA) from asparagine, was determined by reacting asparagine with mono-, diand polysaccharides, as well as four different oxo-compounds known to be involved in carbohydrate metabolism/degradation. Quantitation of AA formed either under aqueous conditions or in low water model systems revealed glucose and 2-oxopropionic acid as the most effective compounds in AA generation, when reacted in model systems with a low water content (about 1 mol-% yield). Interestingly, heating of asparagine in the presence of 2-oxopropionic acid generated quite high amounts of 3-aminopropionamide (3-APA), which itself effectively generated AA upon heating in aqueous solution, as well as in low water systems. Because this is the first report on amounts of 3-APA generated by Maillard-type reactions, the general role of 3-APA as key intermediate in AA formation is discussed in detail. In addition, first results on the development and application of an HPLC/fluorescence method for AA quantitation are presented.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Metadaten
Titel
New Aspects on the Formation and Analysis of Acrylamide
verfasst von
Peter Schieberle
Peter Köhler
Michael Granvogl
Copyright-Jahr
2005
Verlag
Springer US
DOI
https://doi.org/10.1007/0-387-24980-X_16

    Marktübersichten

    Die im Laufe eines Jahres in der „adhäsion“ veröffentlichten Marktübersichten helfen Anwendern verschiedenster Branchen, sich einen gezielten Überblick über Lieferantenangebote zu verschaffen.