Skip to main content

2024 | OriginalPaper | Buchkapitel

6. Fluid Mechanics: Applications

verfasst von : Syed S. H. Rizvi

Erschienen in: Food Engineering Principles and Practices

Verlag: Springer International Publishing

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

In this chapter, we will focus on some selected applications of fluid mechanics. Food processing and manufacturing operations involve handling various types of fluids, including liquids, gases, steam, and fluidized materials. They follow many of the same laws and exhibit similar resistance to flow and are thus grouped together for analysis and process design purposes. Based on their unifying theory, engineering operations are often categorized into unit operations such as heating, cooling, drying, sheeting, and homogenization. The fluid flow properties and design of the handling and transport system in each unit operation and how fluids are moved from one operation to another control the resulting quality, safety, and consistency of the final products. Thus, a good understanding of the design considerations is needed. Although specific requirements depend on the product characteristics and the processes involved, elimination of dead spots where microorganisms could grow, ease of clean-in-place (CIP) and overall operational efficiency apply to all food handling systems. In Chap. 5, we discussed the basics of the flow of fluids. In this chapter, we will learn how those principles are utilized in selecting and setting up equipment and pipeline networks that are used to process and transport fluids such as liquid foods and related materials.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Anhänge
Nur mit Berechtigung zugänglich
Literatur
1.
Zurück zum Zitat Bowser TJ (2006) Sanitary pump selection. OSU Food Technology Facts, FAPC-108 Bowser TJ (2006) Sanitary pump selection. OSU Food Technology Facts, FAPC-108
2.
Zurück zum Zitat Van Wazer JR, Lyons JW, Kim KY, Colwell RE (1963) Viscosity and flow measurement. Interscience, New York Van Wazer JR, Lyons JW, Kim KY, Colwell RE (1963) Viscosity and flow measurement. Interscience, New York
3.
Zurück zum Zitat Oklahoma State University Cooperative Extension Service, Stillwater, OK Oklahoma State University Cooperative Extension Service, Stillwater, OK
4.
Zurück zum Zitat Macosko CW (1994) Rheology: principles, measurements, and applications. VCH, New York Macosko CW (1994) Rheology: principles, measurements, and applications. VCH, New York
5.
Zurück zum Zitat Walters K (1975) Rheometry. Wiley, New York Walters K (1975) Rheometry. Wiley, New York
Metadaten
Titel
Fluid Mechanics: Applications
verfasst von
Syed S. H. Rizvi
Copyright-Jahr
2024
DOI
https://doi.org/10.1007/978-3-031-34123-6_6

    Marktübersichten

    Die im Laufe eines Jahres in der „adhäsion“ veröffentlichten Marktübersichten helfen Anwendern verschiedenster Branchen, sich einen gezielten Überblick über Lieferantenangebote zu verschaffen.