Skip to main content

2011 | OriginalPaper | Buchkapitel

15. Mass Transfer Operations

verfasst von : P.G. Smith

Erschienen in: Introduction to Food Process Engineering

Verlag: Springer US

Aktivieren Sie unsere intelligente Suche, um passende Fachinhalte oder Patente zu finden.

search-config
loading …

Abstract

Distillation is the process in which the separation of components in a mixture is achieved due to differences in volatility, that is differences in vapour pressure, of the components in the mixture to be separated. The simplest kind of batch distillation process results in only a limited increase in the concentration of the more volatile component (MVC) in the distillate; a greater degree of separation can be obtained by using a fractionating column. In the food industry, distillation is used in the purification of raw alcohol and the production of beverage alcohol from wheat; the separation of flavour components, for example from the condensed vapour resulting from evaporation of fruit juices; as an important step in the production of bioethanol from sugar beet; and in the production of food grade white oils which are used as binders or coating materials. Other applications of distillation are the recovery, concentration and fractionation of aromas; the recovery of solvents from miscella; and the concentration and recovery of solvents used in extraction process such as the recovery of isopropanol used in the extraction of pectin from fruit peel.

Sie haben noch keine Lizenz? Dann Informieren Sie sich jetzt über unsere Produkte:

Springer Professional "Wirtschaft+Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft+Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 102.000 Bücher
  • über 537 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Maschinenbau + Werkstoffe
  • Versicherung + Risiko

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Technik"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Technik" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 390 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Automobil + Motoren
  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Elektrotechnik + Elektronik
  • Energie + Nachhaltigkeit
  • Maschinenbau + Werkstoffe




 

Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Springer Professional "Wirtschaft"

Online-Abonnement

Mit Springer Professional "Wirtschaft" erhalten Sie Zugriff auf:

  • über 67.000 Bücher
  • über 340 Zeitschriften

aus folgenden Fachgebieten:

  • Bauwesen + Immobilien
  • Business IT + Informatik
  • Finance + Banking
  • Management + Führung
  • Marketing + Vertrieb
  • Versicherung + Risiko




Jetzt Wissensvorsprung sichern!

Literatur
Zurück zum Zitat Grandison, A. S. and Lewis, M. J. 1996. Separation processes in the food and biotechnology industries. Cambridge: Woodhead.CrossRef Grandison, A. S. and Lewis, M. J. 1996. Separation processes in the food and biotechnology industries. Cambridge: Woodhead.CrossRef
Zurück zum Zitat Treybal, R. E. 1980. Mass transfer operations. New York, NY: McGraw-Hill. Treybal, R. E. 1980. Mass transfer operations. New York, NY: McGraw-Hill.
Metadaten
Titel
Mass Transfer Operations
verfasst von
P.G. Smith
Copyright-Jahr
2011
Verlag
Springer US
DOI
https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7662-8_15

Premium Partner